Història

Som els Esquerdats, la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample!

Fundada l’any 2018, el projecte neix de la il·lusió d’unes quantes veïnes del barri per apropar-se a la cultura catalana mitjançant els castells.

La primavera del 2018 es va fundar a l’Esquerra de l’Eixample una nova colla castellera, els Esquerdats. La colla sorgeix de la idea d’un grup de persones del barri per crear una xarxa veïnal més forta i cohesionada a partir d’una afició comuna: els castells. Aquell mateix estiu es va establir un punt de trobada per petits, joves i grans, tot iniciant els primers assajos de la colla als Jardins Rosa Deulofeu.

Setmana rere setmana, la colla va anar creixent i amb l’arribada de l’hivern els assajos es van desplaçar al gimnasos de l’Escola Auró i Llorers. Gràcies al compromís dels esquerdats i esquerdades hem anat superant proves de més dificultat, fet que ens va motivar a entrar a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) l’abril de 2019, tenint de padrins els Xicots de Vilafranca i els Castellers de Castellar del Vallès.

El primer pd4 es va descarregar a la primera diada de la colla, a Gavà, l’abril del 19. En aquesta mateixa diada es va intentar fer el 3d6 però se’ns va resistir fins el juny, descarregant-lo a la diada del Prat. El primer 4d6 el vam portar a la nostra primera Diada, a finals de setembre, en context de la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample. La primera diada completa la vam realitzar a Badalona, a principis de novembre, on vam decarregar per primer cop el 3d6a i que juntament amb el 3d6 i 4d6 ens vam permetre guanyar-nos la camisa lila.

3d6 (El Prat), 4d6 (Esquerra de l’Eixample), 3d6a (Badalona)

No va ser fins la diada de Santa Eulàlia 2020 que vam poder estrenar la camisa lila, descarregant el 3d6 i 3d6a a la plaça Sant Jaume, al costat de les altres 7 colles de la ciutat. 

Primer 3d6 amb camisa lila (Sta. Eulàlia)

Tot seguit va venir el coronavirus i l’activitat castellera es va veure aturada per la pandèmia fins al setembre de 2021, quan vam poder celebrar una Mercè simbòlica alçant pilars de 4.  En els mesos posteriors vam poder assistir a dues diades, tornant a descarregar entre les dues els 3 castells de 6 que ja havíem consolidat previament a la pandèmia. 

 
3d6a i 3d6 (La Verneda) i 4d6 (St. Andreu)

El 2022 sembla que arranca amb més normalitat castellera, amb una Sta. Eulàlia al febrer on a més de portar un 3d6 fem el primer pd4 amb tronc i nucli femení. Al març, actuem a Sants on carreguem per primera vegada una torre de 6 i realitzem per primera vegada un pilar de 4 per sota. No és fins al maig de 2022, a la nostra diada de bateig amb els nostres padrins, que no aconseguim realitzar una diada completa (pilars d’entrada i sortida + 3 rondes de castells). A la nostra primera Diada de La Mercè entrem a plaça amb el nostre primer pd4 caminat i estrenem un 4d6 amb agulla. A la nostra Diada de tardor estrenem un 5d6, i tanquem l’any recuperant la torre de 6, ara sí descarregada, a la Diada de la Verneda i el pilar de 5 a la Diada de Gelida. 

pd4 fem (Sta. Eulàlia), 4d6a (La Mercè), 5d6 (Diada Tardor Esq Eix), 2d6 (La Verneda), pd5 (Gelida)

El 2023 comença fort, assolint tots els castells nous de la temporada passada en diverses diades, i descarregant el PRIMER CASTELL DE 7 a la nostra diada dels 5 ANYS (després d’1 intent) i celebrant que la colla duia 100 pd4. Aconseguim descarregar en 4 ocasions més el 4d7 i també obtenim el 3d6 per sota a la Diada del Prat. Finalment tanquem l’any amb la millor actuació de la Colla a la Diada de St. Andreu portant el 4d6a, 2d6, 4d7 i pd5. 

1r 4d7 i 100pd4 a la Diada dels 5 anys; 4d7 i pd5 a la Diada de St. Andreu

L’esforç i dedicació de la colla ha permès aconseguir tot això, però tenim moltes ganes de seguir creixent. Tant si t’agrada pujar com estar a la pinya, o si prefereixes tocar la gralla o el tabal, fer fotos, dissenyar o fer marxandatge… Tothom és benvingut a la colla!!! 

I tu, vols formar part de la nostra història?

Vine i participa!