Història

Som els Esquerdats, la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample!

Fundada l’any 2018, el projecte neix de la il·lusió d’unes quantes veïnes del barri per apropar-se a la cultura catalana mitjançant els castells.

La primavera del 2018 es va fundar a l’Esquerra de l’Eixample una nova colla castellera, els Esquerdats. La colla sorgeix de la idea d’un grup de persones del barri per crear una xarxa veïnal més forta i cohesionada a partir d’una afició comuna: els castells. Aquell mateix estiu es va establir un punt de trobada per petits, joves i grans, tot iniciant els primers assajos de la colla als Jardins Rosa Deulofeu.

Setmana rere setmana, la colla va anar creixent i amb l’arribada de l’hivern els assajos es van desplaçar al gimnasos de l’Escola Auró i Llorers. Gràcies al compromís dels esquerdats i esquerdades hem anat superant proves de més dificultat, fet que ens va motivar a entrar a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) l’abril de 2019, tenint de padrins els Xicots de Vilafranca i els Castellers de Castellar del Vallès.

El primer pd4 es va descarregar a la primera diada de la colla, a Gavà, l’abril del 19. En aquesta mateixa diada es va intentar carregar el 3d6 però se’ns va resistir fins el juny, a la diada del Prat. El primer 4d6 el vam descarregar a la nostra primera Diada, a finals de setembre, en context de la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample. La primera diada completa la vam realitzar a Badalona, a principis de novembre, on vam portar per primer cop el 3d6a i que juntament amb el 3d6 i 4d6 descarregats ens vam permetre guanyar-nos la camisa lila.

3d6 – El Prat, 4d6 – Esquerra de l’Eixample, 3d6a – Badalona

No va ser fins la diada de Santa Eulàlia 2020 que vam poder estrenar la camisa lila, descarregant el 3d6 i 3d6a a la plaça Sant Jaume, al costat de les altres 7 colles de la ciutat. 

Primer 3d6 amb camisa lila

Tot seguit va venir el coronavirus i l’activitat castellera es va veure aturada per la pandèmia fins al setembre de 2021, quan vam poder celebrar una Mercè simbòlica alçant pilars de 4.  En els mesos posteriors vam poder assistir a dues diades, tornant a carregar entre les dues els 3 castells de 6 que ja havíem consolidat previament a la pandèmia. 

 
3d6a i 3d6 a la Verneda i 4d6 a St. Andreu

El 2022 sembla que arranca amb més normalitat castellera, permetent-nos celebrar la diada de Sta. Eulàlia amb totes les colles de la ciutat de Barcelona, on vam dur el 3d6 i 3 pilars de 4, sent un d’ells el primer pilar femení de la colla (tronc i nucli íntegrament femení, pinya mixte). 

Diada Santa Eulàlia 2022: pd4 femení, 3d6 i 2pd4
Santa Eulàlia 2022: pd4 femení, 3d6 i 2pd4

L’esforç i dedicació de la colla ha permès aconseguir tot això, però tenim moltes ganes de seguir creixent. Tant si t’agrada pujar com estar a la pinya, o si prefereixes tocar la gralla o el tabal, fer fotos, dissenyar o fer merxandatge… Tothom és benvingut a la colla!!! 

I tu, vols formar part de la nostra història?

Vine i participa!